maandag 17 juni 2024

NAPOLEON IN ZEELAND

                  

Vandaag laat ik een boekje zien, dat een verslag is van de reis, die Napoleon maakte met zijn echtgenote Marie-Louise (ze waren amper vier weken getrouwd) in 1810. De reden was, dat Napoleon een inspectie van de verdediging van Zeeland wilde doen en ook om de stad Parijs de gelegenheid te geven de feesten ter gelegenheid van het huwelijk te organiseren voor de maand juni.

De tekst is geschreven door C.F. Gijsberti Hodenpijl (1865 - 1920).
Hij is voor het Napoleontische tijdperk een bekende schrijver, vooral van artikelen.
Vooral het boek Napoleon in Nederland  (1904) is ook nu nog leesbaar. Ik heb het in mijn bezit. Het is tweedehands verkrijgbaar bij Boekwinkeltjes.nl (20,00 euro).

Zie voor de details van zijn levensbeschrijving hier:

Hieronder volgt het boekje.
Klik op de pagina's, dan worden ze groter en beter leesbaar.

Enkele opmerkingen van mij vooraf:
1. alleen de rode omslag is bedrukt.
2. het aantal pagina's is 16.
3. Oorspronkelijk jaar van uitgifte: 1901. Dit is een herdrukt uit mei 1995.
4. aantal afbeeldingen: 4

Over de inhoud:
1. Napoleon beledigt de burgemeester van Middelburg, dhr. Schorer, door hem te weigeren de hem aangeboden sleutels van de stad aan te nemen. Lees voor het waarom en hoe dit verder ging en afliep: vanaf pag. 8 onderaan en verder.

2. Pag. 15: de Keizer moet wachten op het ontbijt en is daarom boos. Hij wordt bediend door de 17-jarige dochter van de boer. Zij bevalt hem wel. Hij doet haar een voorstel mee te gaan naar Parijs. De ouders liggen dwars. Napoleon geeft haar een jaargeld onder bepaalde voorwaarden. Die zouden wij nu (2024) beslist niet meer accepteren!

   

    

    

    

                                             

1 opmerking: