donderdag 8 december 2022

NAPOLEON en zijn onechte kinderen (Deel 3)

 Op 4 mei 1810 werd Alexandre Colonna-Walewski geboren.
Hij was de zoon van Marie-Walewska en Napoleon.

Napoleon kende de moeder al een hele tijd, hij haar haar ontmoet in Polen, waar ze overigens ook vandaan kwam. Zij was naar voren geschoven door de Poolse adel, die dacht via haar dit land zelfstandig te kunnen houden. Dat lukte helaas niet.

Napoleon gaf veel om Marie-Walewska. In Polen leefde hij openlijk met haar samen.
Toen hij in Parijs  terug was, reisde zij hem na. Zij bleef daar tot haar dood (december 1817) wonen, haar zoon bij zich.
Tot haar eer strekt het, dat zij de enige was, die op Elba Napoleon met haar toen vierjarige zoontje bezocht. Ze bleef daar drie dagen.
Zijn toenmalige vrouw, Marie-Louise en haar zoon, de enig wettige dus, is daar nooit geweest. Zij beantwoordde ook gen enkele brief meer van hem en vertrok naar het hertogdom Parma (Italië), nb. recht tegenover Elba!


Toen Marie-Waleska was gestorven, werd ze begraven in Parijs op de begraafplaats Père Lachaise. Veel later is zij overgebracht naar Polen en daar in een soort grafkelder bij een kerk begraven. Die plek heb ik bezocht, nog sterker, de deur van de grafkelder was open (er lag slechts een steen voor de houten deur). Een kort trapje af met twee portretten van papier aan de zijkanten .En daar stond de kist! Een oneerbiedige plek! Bekijk de foto's maar!
 
 

     

               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten