zaterdag 22 januari 2022

DE LEEUW VAN WATERLOO

 De Leeuw van Waterloo en het bivak. ©Corno van den Berg
GPS:  
50.40.43.23 N    04.24.17.34  O

De Leeuw van Waterloo werd door koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. De bouw vond plaats tussen 1823 en oktober 1826. Het is een met de hand gemaakte heuvel met bovenop een immense gietijzeren leeuw. 

Je kunt via 226 treden naar boven klimmen, je bent dan 45 meter boven de omliggende weilanden. De diameter van deze heuvel is 160 meter en de omtrek aan de voet is 500 meter. En je ziet hem al van verre.

Bovenop de heuvel heb je een fraai zicht op de omgeving waar ooit de veldslag plaats had. Al is daar weinig van over zoals je al snel kunt zien. Maar de beroemde heuvel waarachter de Engelsen zich verschuilden is er nog wel. Napoleon dacht dat de Engelsen waren gevlucht, maar ze hergroepeerden zich achter de heuvel.

Vaak wordt gedacht dat het monument is opgericht ter nagedachtenis aan Prins van Oranje. Hij was een van de bevelhebbers, maar raakte gewond aan zijn schouder tijdens de veldslag. Het monument is echter opgericht ter nagedachtenis aan de veldslag. 

Architect VanderStraeten heeft later uitgelegd waarom is gekozen voor een leeuw. ,,Leunend op de wereldbol, kondigt hij de rust aan die Europa heeft gewonnen op de vlaktes van Waterloo.” Voor de Prins van Oranje werd overigens een ander monument opgericht. Niet in Waterloo, maar in Soestdijk. De Naald van Waterloo werd daar in 1815 gebouwd.

                                             




Geen opmerkingen:

Een reactie posten