zaterdag 22 januari 2022

WATERLOO MONUMENTEN

 Waterloo monumenten in Nederland, België, Nederlands-Indië

 In de loop van de negentiende eeuw verrezen er in Nederland en in de Nederlandse koloniën verschillende monumenten ter nagedachtenis aan de Slag bij Waterloo. Ook werden gebouwen, straten en pleinen vernoemd naar deze gebeurtenis. Het bekendst is waarschijnlijk het Waterlooplein in Amsterdam, zo genoemd sinds 16 december 1883.


Er was ook een Waterlooplein in Weltevreden, een voorstad van Batavia op Java, in voormalig Nederlands-Indië. Op het slagveldterrein bij Waterloo beklom men de Leeuwenheuvel en bij Paleis Soestdijk werd de Naald van Quartre-Bras of Waterloo geplaatst. Maar ook particulieren richtten monumenten op.

De Leeuw van Waterloo
  

De Leeuw, let op de kogel!





 In Velp bij Arnhem zette de bewoner van het landgoed Daalhuizen, mr. G. van Hasselt (175-1825) in 1817 een klein monument voor de helden van 1815 neer bij de vijver van zijn tuin. Hiervoor had hij in 1816 toestemming gekregen van de koningin.

In Velp bij Arnhem

Ongeveer gelijktijdig verscheen op de Amerongse berg, onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug, de Waterlookolom. Dit monument werd opgericht door de bewoners van het kasteel Amerongen om de nederlaag van Napoleon te vieren en betrof voornamelijk een idee van jonkvrouw Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (1745-1819). Zij was na de val van Napoleon niet alleen blij dat haar ballingschap in Engeland voorbij was, maar ook dat haar drie zonen veilig waren terug gekeerd uit het leger van Wellington. Een klein monument vond de jonkvrouw daarom wel gepast.

De zuil bij Amerongen

In deze weblog wordt van elk van de hierboven genoemde monumenten verder besproken.
Van elk monument wordt de GPS gegeven, opdat je het zelf ook kunt bekijken als je dat wilt.
De meeste foto's heb ik zelf gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten