vrijdag 16 april 2021

NAPOLEONS TESTAMENT (1)

 

HET TESTAMENT VAN NAPOLEON I



                

                                    


Vandaag, 16 april 20121, is het exact 200 jaar geleden dat Napoleon begon te werken aan zijn laatste versie van testament. Tijdens dit proces liet hij op Sint-Helena de eerste versie in het haardvuur werpen.
In 1969 (herdenking 200ste geboortejaar van Napoleon) is er in Frankrijk een speciale uitgave gemaakt van alles wat het testament betreft. Het zit in een mooie doos en is vrij zeldzaam. Ik heb zo'n exemplaar. Dit is mijn directe informatiebron geweest, al waren er meerdere.

Ik heb op deze plek de afgelopen weken getracht om dit testament in het Nederlands te vertalen. Want nergens (op internet) heb ik een geheel complete Nederlandse vertaling aangetroffen. Dit was een heel werk!

De opzet is de volgende: (zie de woorden hieronder)

1. Je ziet eerst het originele testament van Napoleon. Een ieder zal het hier snel over eens zijn: je moet een echte handschriftkundige zijn wil je dit kunnen lezen. Daar komt bij dat Napoleon deze tekst eerst dicteerde, daarna terug gelezen kreeg en tenslotte alles met eigen hand overschreef en ondertekende. En dit terwijl hij in bed lag, een stukje karton als onderlegger gebruikte, doodziek was en op 5 mei 1821 zou sterven.

2. Dan zie je de originele Franse tekst.

3. Vervolgens het in het Nederlands vertaalde testament.

4. Tenslotte een door mij uit het Frans vertaalde toelichting op dit alles.

Veel lees- en denkplezier!

In deel 2 van dit onderwerp zal ik uiteenzetten hoe de afwikkeling van dit testament is geschied. Nu al is het bijzonder te horen, dat dit zestig jaar in beslag nam!

Origineel                       Franse tekst                Nederlandse tekst        Toelichting

Het duurt even voordat deze documenten op je scherm verschijnen. Dit heeft te maken met de omvang!


1 opmerking:

  1. Wat een prestatie om dit uit het Frans te vertalen. Met recht zou je dit kluizenaars werk mogen noemen.Roel Vos doet Napoleon eer aan!!

    BeantwoordenVerwijderen