vrijdag 12 april 2024

DE LAATSTE HELPERS VOOR NAPOLEON

    

      
                                                                           
                                                

                                          oom, kardinaal Fesch            moeder Laetitia Ramolino

   In het jaar 1818  vroeg Napoleon aan zijn moeder en haar broer kardinaal Fesch, die beiden in Rome woonden, of het mogelijk was dat Napoleon wat geestelijke ondersteuners kon krijgen en een betere dokter. Ook was een nieuwe kok nodig. omdat de aanwezige kok ziek was geworden van de kolendampen van het fornuis. Een nieuw fornuis werd meegezonden.

   Dit was voor moeder en broer in Rome een hele operatie. Ze maakten er geen haast mee en ze zochten niet erg gekwalificeerde personen uit. Zie het artikel hieronder.


Hier een artikel over de dokter

   Over de dokter zijn vele artikelen geschreven. Die zijn over het algemeen niet positief. Klachten over hem waren er vele. Zo was hij vaak, zeer vaak, afwezig als Napoleon hem nodig had. Hij zat dan in de stad (Jamestown) te drinken.
   Toen Napoleon overleden was heeft deze dokter, die eigenlijk niet meer was dan een lijkenontleder, het lichaam van Napoleon geopend (autopsie) en heeft hij samen met de aanwezige Engelse artsen een verslag opgesteld. Later heeft hij een boek geschreven, dat bestaat uit twee delen. Redelijk zeldzaam en door mij gekocht in Frankrijk.

Zowel de priester Buonavita als de dokter Antommarchi zijn na de dood van Napoleon vanuit Sint-Helena naar andere oorden vertrokken. De priester naar Mauritius, de dokter naar Cuba. Ze stierven in die landen en werden daar begraven. Beide landen heb ik 'gedaan' en ik heb natuurlijk naar hun graven gezocht. Beide gevonden. Zie de bijgevoegde foto's. 
Over het graf van de dokter moet gezegd worden, dat hij is 'ingeschoven' bij het graf van de familie, waarvoor hij toen werkte. Dit is een groot graf, helaas spierwit, dus moeilijk in de felle zon (Cuba!) de tekst te fotograferen. 
Het was leuk hier naar te zoeken. Op Cuba werd ik behoorlijk tegen gewerkt door de strakke gids (2015), die geen enkele afwijking van de voorgeschreven route op het kerkhof toestond. Op Mauritius was het gemakkelijker, mijn kleinkinderen waren mee en hielpen zoeken. Zij woonden toen drie jaar lang op dat eiland.


Hier enkele afbeeldingen van Antommarchi en zijn boek (vrij zeldzaam):

Afbeelding ANTOMMARCHI

                                               


                         

                                             


Hieronder een exemplaar (in het Nederlands) van het verslag van de Engelse arts Arnott, die er bij was, toen Antommarchi de autopsie deed.

                                     

                                                      

Graf van Antommarchi op Cuba

   


                             



Graf van Buonavita op Mauritius

                                                                   

                                   

1 opmerking:

  1. Alweer een prachtige aanvulling.Ik was belast met de bewaking van Napoleon.Mijn naam is Hudson Low.

    BeantwoordenVerwijderen