maandag 3 maart 2025

WAARHEDEN OVER NAPOLEON (deel 3)

 

DEEL 3


  13. WAT LEEST HIJ?

 Napoleon hield altijd van lezen. Als kind verslond hij de klassiekers, met name Plutarchus, Tacitus, Titus Livius, Vergilius en Homerus. Hij houdt ook van de tragedies van Racine en Corneille, maar ook van auteurs die dichter bij zijn tijd staan, zoals Voltaire. Hij leest zeer goed en maakt bij alles aantekeningen. Lezen zonder potlood is volgens hem niets meer dan dagdromen.

 14. HIELD NAPOLEON VAN MUZIEK?

 Het lijdt geen twijfel dat Napoleon, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, van muziek hield. Hij beweert zelfs dat de kunst is, die de meeste invloed op de gevoelens heeft. Hoewel de keizer vals zingt en geen instrument bespeelt, aanbidt hij de Italiaanse opera, die hij ontdekt tijdens zijn Italiaanse veldtochten. Hij organiseert en promoot de Opera van Parijs, die in 1804 de Academie wordt van de keizerlijke muziek. Tot zijn favoriete componisten behoren onder meer de Napolitaan Giovanni Paisiello en de Fransman Etienne-Nicolas Méhul. Laatstgenoemde was zelfs een van de eerste burgers, die het Ridderkruis van het Legioen van Eer ontving.

 15.  WAT ZIJN ZIJN VERHOUDINGEN MET ELISA, PAULINE EN CAROLINE?

 Van zijn drie zussen heeft Napoleon duidelijk een voorkeur voor Pauline. Hij vergeeft haar al haar wandaden. Zij bewondert haar broer en koestert een grenzeloze genegenheid voor hem. Ze is altijd trouw en is de enige van de Bonapartes (samen met Madame Mère), die haar broer op het eiland Elba bezoekt.

16. IS NAPOLEON ECHT EEN GOEDE WISKUNDIGE?

 Wat zijn scholing betreft, is het enige dat zeker is, dat hij erg geïnteresseerd is in geschiedenis en wiskunde. Dat zijn vakken waarin hij uitblinkt. Op 17 oktober 1784 op vijftienjarige leeftijd ging hij naar de Militaire School van Parijs, waar hij hij opviel door zijn talent voor wiskunde. In tien maanden tijd had hij de verhandeling van Etienne Bezout onder de knie, terwijl anderen er drie jaar over deden. Zijn vaardigheden op dit gebied leidden hem vanzelfsprekend naar de artillerie.

 17. WAS HIJ EEN VRIJMETSELAAR?

 Het Eerste Keizerrijk was een periode, waarin de vrijmetselarij, zowel civiel als militair, nieuw leven werd ingeblazen. Napoleon werd omringd door vrijmetselaars, in de eerste plaats door Cambacérès, die vanaf 1804 de grootbestuurder werd van het Grand Orient de France, dat gereorganiseerd werd en de eerste Orde van Frankrijk. De broers van de keizer, Jozef en Lodewijk, zijn Grootmeester en Adjunct-Grootmeester van de Orde. Er is echter geen enkel spoor van een initiatie van Napoleon. De keizer moedigde de vrijmetselarij aan, omdat de loges in de eerste plaats plaatsen van verzoening rondom hem moesten zijn.

 18. IS HYGIËNE EEN VAN ZIJN BELANGRIJKSTE BEZIGHEDEN?

Volgens Constant, zijn bediende, is Napoleon zeer nauwkeurig met zijn netheid. Zodra hij wakker wordt, neemt hij een bad, ook al is dat, zoals vaak het geval is, midden in de nacht.  Vervolgens wrijft hij zich stevig in met eau de cologne. Hij scheert zich en maakt zijn tanden schoon met een borstel, die hij in een speciaal samengestelde poeder heeft gedoopt. Daarna laat hij zich aankleden door zijn bediende.

 19. WELKE KLEDING DRAAGT HIJ TIJDENS DE CAMPAGNE?

 Net als in zijn eetgewoonten hield Napoleon ook in zijn kleding van eenvoud en soberheid. Zowel in zijn paleizen als op het platteland bleef hij gekleed in het uniform van een kolonel van de bereden jagers van de Garde, om te laten zien dat hij dicht bij zijn soldaten stond. Hij draagt ​​een zwarte tweekleurige hoed, versierd met een driekleurige kokarde en natuurlijk de grijze jas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten