maandag 3 maart 2025

WAARHEDEN OVER NAPOLEON (deel 4)

DEEL 4


  20. HIELD NAPOLEON ECHT VAN MARIE WALEWSKA?

Marie Walewska werd in zijn armen geworpen begin 1807 door Poniatowski, die dacht dat hij op deze manier invloed kon uitoefenen op het lot van Polen. De twee geliefden hadden een oprechte liefdesrelatie. Na Friedland schreef Napoleon haar: 'Mijn vreugde zou volkomen zijn als jij hier was, maar ik draag jou in mijn hart'. Het paar ontmoette elkaar opnieuw in 1800, daarna na Wagram. Maria beviel in 1810 van een zoon. Zij was een van de weinigen, die de keizer op het eiland Elba bezocht.

 21. BESCHOUWDE HIJ HORTENSE ALS ZIJN DOCHTER?

 Hoewel Napoleon veel genegenheid voelde voor Hortense, was hij toch een autoritaire schoonvader. Joséphines dochter bezocht in de jaren 1800 de hoge consulaire groep en werd smoorverliefd op Duroc. Maar de Eerste Consul dwong haar, met de steun van zijn vrouw Joséphine, om in 1802 met zijn broer Louis te trouwen. Dit gedwongen huwelijk bleek al snel een mislukking. Hortense bleef echter trouw aan haar schoonvader tijdens de Honderd Dagen en werd om die reden in 1817 gedwongen naar Zwitserland te vertrekken.

 22. WELK SOORT VADER IS HIJ?

 Hij werd drie keer vader. Zijn eerste zoon, Charles Léon, werd geboren op 13 december 1806 - de moeder was Eleonore Denuelle de la Plaigne, voorleester bij zijn zus Caroline. De tweede, Alexandre, werd geboren op 2 mei 1810 uit zijn liefdesaffaire met Marie Walewska. De derde, de enige legitieme, werd geboren op 20 maart 1811. Er zijn veel afbeeldingen, waarop Napoleon met de koning van Rome te zien is. Hij wordt afgebeeld als teder spelend met het kind, vaak aangeraakt. Toch verwaarloosde hij zijn twee andere zonen nooit en zorgde hij altijd goed voor hen. Terwijl Charles Léon een roerig leven leidde en alles wat zijn vader hem had nagelaten, verkwistte, begon Alexandre aan een glansrijke politieke carrière.

 23. HOUDT HIJ VAN JAGEN?

 Als jongeman had Napoleon weinig interesse in de jacht. Hoewel hij keizer was, vertrouwde hij de functie van grootjager toe aan maarschalk Berthier. Vanaf 1809 begon hij zeer regelmatig te jagen. Regelmatig ontving hij een voorname gast, zoals gebruikelijk in de 18e eeuw, vaak gepaard met een jachtpartij. Bij deze activiteit moet erkend worden dat de keizer nogal onhandig en ongelukkig overkomt. Hij verwondde een aantal van zijn kameraden met een paar ongelukkige geweerschoten.

24. WAAROM WORDT DE KONING VAN ROME NAPOLEON II GENOEMD ALS HIJ NOOIT HEEFT GEREGEERD?

 Aan het einde van de Honderd Dagen schreef Napoleon bij de troonsafstand: 'Mijn politieke leven is voorbij en ik verklaar mijn zoon, onder de titel Napoleon II, tot keizer der Fransen.' Deze proclamatie wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en het Huis van Edelen. Fouché, die de regentschapsraad zou voorzitten, maakte zich echter geen zorgen over het vierjarige kind, dat al in Oostenrijk woonde. Napoleon II werd dus nooit officieel tot keizer uitgeroepen; hij droeg deze titel slechts enkele dagen. Maar het is toch om deze reden dat Lodewijk-Napoleon Bonaparte de naam Napoleon III aannam.

 25. ZOU NAPOLEON UIT SINT-HELENA HEBBEN KUNNEN ONTSNAPPEN?

Er werden door zijn aanhangers inderdaad meerdere ontsnappingspogingen voorbereid. Octave Aubry roept de piraat Laffitte in herinnering,  die een expeditie organiseerde, maar deze moest opgeven, nadat hij zes schepen verloor in een cycloon. De meest serieuze poging is het werk door Nicolas Girod, burgemeester van New Orleans en fervent aanhanger van Napoleon. In 1821 liet hij in zijn woonplaats een ruim huis bouwen, waarin hij zijn prestigieuze ontsnapte gevangene wilde onderbrengen. Vervolgens bewapende hij een snelle klipper, de Séraphine. Het schip staat op het punt uit te varen als het nieuws over de dood van de Keizer binnenkomt, waardoor het project in duigen valt. Ook moet worden bedacht dat Pauline werd lastiggevallen toen ze haar broer uit Sint-Helena probeerde te repatriëren.

 26. IS HIJ EEN GOEDE RUITER?

 Zoals alle officieren uit die tijd was Napoleon gewend om paard te rijden. Hij is echter geen erg goede ruiter. Hij reed behoorlijk ruw en hij kende alleen de galop, waardoor hij een aantal keer ernstig ten val kwam. Maar zijn grote kracht is zijn uithoudingsvermogen: hij kan meerdere paarden op één dag moe maken en daarbij tussen de tachtig en honderd kilometer afleggen.

 27. WAAROM STEEKT HIJ ZIJN HAND IN ZIJN VEST?

 Napoleon is duidelijk herkenbaar aan zijn steek, zijn grijze jas en zijn hand in zijn vest. Er wordt vaak gezegd, dat deze houding het gevolg was van buikpijn. In werkelijkheid is dit niet het geval. Enerzijds werd het destijds als ongepast beschouwd om de armen langs het lichaam te laten hangen, anderzijds hadden de broeken geen zakken. Het is daarom gebruikelijk dat mannen hun hand in hun vest steken. Napoleon is daarop geen uitzondering, zo blijkt uit zijn portretten.

 28. WAS NAPOLEON KLEIN?

 Zijn lengte is vijf voet, twee inch en drie lijnen, oftewel 1,686 m. Dat maakte hem voor die tijd niet bepaald een klein mannetje. De gemiddelde lengte van de Fransen lag namelijk rond de 1,60 m.

 29. HEEFT HIJ PARIJS VERBOUWD?

 Napoleon lanceerde grote projecten, die het dagelijks leven van 600.000 Parijzenaars moesten verbeteren. Hij hield zich vooral bezig met de waterdistributie en liet in 1808 het Ouroqkanaal graven om water naar de hoofdstad te brengen. Er worden fonteinen gebouwd, waaronder die van Sèvres en Châtelet. Om ruimte te besparen gaf hij opdracht tot de aanleg van begraafplaatsen buiten de stad. De belangrijkste waren Père Lachaise, Monmartre en Montparnasse. Er werden nieuwe straten aangelegd zoals Pyramides en Mondovi en vele andere. Napoleon beval de bouw van drie nieuwe bruggen, Des Arts, d'Austerlitz en d'Iéna. Het volk van Parijs het veel van hem gekregen. 

Pont d'Austerlitz

Pont d'Iéna


Pont Des Arts


30. WELKE MONUMENTEN ZIJN IN PARIJS OPGERICHT TER GLORIE VAN DE KEIZER?

 Napoleon vergat uiteraard niet om monumenten te bouwen en restaureerde de Tuilerieën - de triomfboog van de Carrousel dient als ingang. Gebouwd tussen 1806 en 1808, viert het de overwinning van Austerlitz. De bouw van een tweede triomfboog, op de Place de Têtole, begon in 1806, maar zou pas dertig jaar later voltooid zijn. Op de Place Vendôme werd een zuil opgericht ter ere van de Grande Armée, identiek aan die van Trajanus. Het is bedekt met brons, afkomstig van kanonnen die op de vijand zijn buitgemaakt. Bovenop staat een standbeeld van Napoleon als Romeinse keizer.

Place Vendôme



Carrousel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten