woensdag 12 februari 2025

WAARHEDEN OVER NAPOLEON (deel 2)


DEEL 2


  6. HOEVEEL UUR SLAAP HIJ PER DAG?

 'Ik ben geboren en getogen om te werken', vertrouwde Napoleon toe. 'Soms werkte ik wel achttien uur per dag.' Hij heeft dus nog maar weinig tijd om te slapen. De keizer kan twee of drie uur per nacht slapen. Soms gaat hij rond middernacht naar bed, staat twee of drie uur later op om nog een paar brieven te dicteren en gaat dan weer een uur of twee naar bed. Andere keren, tijdens een werkdag of zelfs op het slagveld, kan een kort dutje van ongeveer twintig minuten voldoende zijn om hem te laten uitrusten.

                                                 7. IS HIJ GEÏNTERESSEERD IN 
                                 
WETENSCHAPPELIJKE ONTDEKKINGEN?

 Napoleon was gepassioneerd door wetenschap en zei: 'Als ik geen opperbevelhebber was geworden, had ik me op de studie van wetenschap gestort.' Vanuit Egypte en gedurende zijn hele regering gaf hij de voorkeur aan onderzoekers. Daarmee is Frankrijk de grootste wetenschappelijke grootmacht ter wereld. De lijst van wiskundigen, biologen, natuurkundigen, chemici en natuurkundigen, die hun vakgebied beheersen is lang. Onder hen bevinden zich Laplace, Chaptal, Berthollet, Daubenton en Cuvier.

8. GENIET HIJ VAN THEATER? 

Napoleon bezocht de theaters 682 keer gedurende de vijftien jaar van zijn regering. In totaal bezocht hij 374 toneelstukken, waarvan twaalf in de Cinna. De Keizer ontmoette de acteur Talma meerdere malen en gaf hem zelfs advies over hoe hij de rol van Nero in Britannicus moest spelen. Napoleon was zo gepassioneerd over het theater, dat hij er in elk van zijn residenties een liet bouwen. Die in Malmaison, gebouwd in 1802, werd ingewijd met De Barbier van Sevilla van Beaumarchais, uitgevoerd door een groep amateurs, waaronder Hortense, die de rol van Rosine speelde.

9. HEEFT HIJ DE COMÉDIE-FRANÇAISE OPGERICHT?

 Er wordt vaak gezegd dat Napoleon het decreet ondertekende waarmee de Comédie-Française werd gereorganiseerd, met bepalingen die vandaag de dag nog steeds van kracht zijn. Het is in feite veel waarschijnlijker dat dit decreet in Parijs werd ondertekend. Thierry Lentz legt het uit door twee handtekeningen te citeren op de originele tekst die bewaard wordt in het Nationaal Archief. De eerste luidt: "Goedgekeurd. Napoleon is verbannen en vervangen door een ander. "Goedgekeurd in Moskou op 15 oktober 1812. Deze minuut gaat ook vergezeld van een briefje van een secretaris: "De bedoeling van de keizer is dat het decreet wordt gedateerd vanuit Moskou. Waarom deze leugen? Simpelweg omdat de keizer wilde laten zien dat hij de zaken van Frankrijk kon regelen, zelfs op 2500 km van Parijs,

 10. WANNEER EN OM WELKE REDENEN VOND ZIJN
GROOTSTE WOEDE-UITBARSTING PLAATS?

 Napoleon staat ook bekend om zijn plotselinge en gewelddadige uitbarstingen. Hoewel sommige van zijn woede-uitbarstingen echt zijn en overeenkomen met zijn karakter, zijn andere geveinsd om indruk te maken op zijn gesprekspartner. De bekendste - en waarschijnlijk ook heel echte - is die, welke hij tegen Talleyrand 'uitspreekt'. Terwijl Napoleon in Spanje was, had Talleyrand een nauwere band met Fouché opgebouwd en beraamde hij een mogelijke opvolging door Murat. Op 28 januari 1809, na een raadsvergadering en in het bijzijn van getuigen, viel Napoleon zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken aan: 'U bent een dief, een lafaard, een man zonder geloof, u gelooft niet in God...' De toon stijgt hoger en hoger, de verwijten stapelen zich op en de tirade eindigt met de zin, die beroemd is geworden. 'U bent modder in een zijden kous!' Talleyrand, onbewogen, mompelt: 'Wat jammer dat zo'n groot man zo slecht opgevoed is...'

 11. WAT ZIJN ZIJN FAVORIETE GERECHTEN?

 Alle getuigen bevestigen dat Napoleon niet lang aan tafel blijft zitten. Meestal is de lunch binnen vijftien minuten klaar, maar soms duurt het iets langer als hij hooggeplaatste gasten ontvangt of als hij bij familie is. Op gastronomisch gebied heeft de keizer een eenvoudige smaak: hij houdt van kip in al zijn vormen, met name van de beroemde Marengo-kip (waarvan de oorsprong onbekend is) en van gegrilde schapenborst. Hij houdt van gestoofd vlees, linzen en bonen en is dol op brood. Meestal drinkt hij bij zijn maaltijden een glas Chambertin, verdund met ijskoud water.

 12. WAT ZIJN NAPOLEONS RELATIES MET ZIJN BROERS?

 Zijn relaties met zijn broers waren soms turbulent, maar voor hem is zijn familie heilig. Hij staat heel dicht bij zijn oudere broer Jozef, die zich desondanks zeer middelmatig gedraagt ​​in de opdrachten, die hem worden toevertrouwd. Lucien, de derde van de broers, is de rebel, die de keizer niet gehoorzaamt. Hij durft met Alexandrine de Bleschamp te trouwen zonder de toestemming van zijn broer. Lodewijk Napoleon volgde zijn broer in 1794, maar raakte met hem in conflict over de blokkade, die Holland, waarvan hij de koning was, verwoestte. Tot slot is Jérôme, de jongste, misschien wel de minst gehechte aan Napoleon. Deze laatste waardeert hem niet zo, maar kent hem toch de troon van Westfalen toe.

 Wordt vervolgd!

1 opmerking:

  1. Alweer een mooie aanvulling over de grote keizer Napoleon.Vive L émpereur.

    BeantwoordenVerwijderen