woensdag 30 augustus 2023

DE GARDE BIJ WATERLOO 18 JUNI 1815

'LA GARDE MEURT MAIS NE SE REND PAS'

 Er zijn uitspraken, die blijvend indruk maken en die gedaan zijn door een bekend of beroemd persoon in de geschiedenis. Ik noem er hier een paar, zonder op de achtergronden in te gaan. 

Julius Ceasar: 49 v.Chr., 'De teerling is geworpen'
                                        (aan de oever van de rivier de Rubicon, bij Ravenna)

Jan van Speijk: 5 febr. 1831. 'Dan liever de lucht in.'
                                               (Antwerpen)

Karel Doorman: 27 febr 1942: 'Ik val aan, volg mij.'
                                                 (Slag in de Javazee)

Generaal Arthus McAuliffe:  Kerst 1944, 'Nuts!'
                                               (Slag in de Ardennen)  
                                               (na het verzoek van de omringende Duitsers tot overgave)

                       

Dit alles dient ter inleiding van het hierbij gaande artikel. Het is getiteld 'La Garde meurt, mais ne se rend pas', hetgeen betekent: 'De Garde sterft, maar geeft zich niet over'.

Deze uitspraak is gedaan door kolonel Cambronne temidden van de laatste gevechtshandelingen van het Franse leger tegenover de Engelsen tijdens de Slag bij Waterloo.

Een artikel hierover heb ik vertaald vanuit onderstaand blad:   

                                   

Eerst een uiteenzetting over hoe de Garde Impériale in elkaar stak:

Tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte was de Garde een belangrijk onderdeel van zijn leger en had het verschillende vormen en samenstellingen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de Garde onder Napoleon:

1.      Keizerlijke Garde: De Keizerlijke Garde, ook wel bekend als de "Garde Impériale", was een elite-eenheid die direct onder het commando van Napoleon viel. Deze garde werd beschouwd als de meest loyale en competente eenheid in het leger en bestond uit verschillende divisies met verschillende functies.

2.      Onderdelen van de Keizerlijke Garde:

    • Garde Infanterie: Dit waren ervaren infanterieregimenten die dienden als de voetinfanterie van de Garde. Ze werden vaak ingezet op kritieke momenten van een strijd.
    • Garde Cavalerie: De cavalerie-eenheden van de Garde, bestaande uit zware cavalerie zoals kurassiers en lichte cavalerie zoals lanciers, waren bedoeld voor snelle aanvallen en verkenningen.
    • Garde Artillerie: Deze eenheid bestond uit gespecialiseerde artilleristen die verantwoordelijk waren voor het beheer van kanonnen en artilleriestukken.
    • Garde Train: Dit was verantwoordelijk voor het transport van voorraden en materiaal voor de Garde.

3.      Uniformen en Prestige: De Garde stond bekend om hun opvallende uniformen en uitrusting, die vaak meer decoratief en indrukwekkend waren dan die van de reguliere troepen. Dit droeg bij aan hun prestige en onderscheidde hen van de rest van het leger.

4.      Loyaliteit en Eergevoel: De Garde was zeer loyaal aan Napoleon en stond bekend om hun hoge mate van discipline en strijdlust. Ze werden vaak ingezet tijdens cruciale momenten van veldslagen en stonden erom bekend dat ze zelfs de meest uitdagende situaties aankonden.

5.      Persoonlijke Garde van Napoleon: Naast de Keizerlijke Garde had Napoleon ook een persoonlijke garde die dicht bij hem stond en verantwoordelijk was voor zijn persoonlijke bescherming.

De samenstelling en organisatie van de Garde veranderden in de loop der tijd, afhankelijk van militaire ontwikkelingen en strategische behoeften. Het was een symbolisch en functioneel belangrijk element van Napoleons leger, dat zijn macht en leiderschap benadrukte.

 Het vertaalde artikel vind je hier:  LA GARDE IMPÉRIALE

                                           

Tenslotte is de eindscène van De Garde in filmmateriaal vastgelegd.
Ik vond op Youtube een viertal varianten, waarin de uitspraak van Cambronne in beeld wordt gebracht. Van een viertal films (1929, 1955, 1970 en 2002) is deze scène aan elkaar geplakt. De versie van 1929 heeft geen geluid, het is een 'stomme' film!
Je ziet hem hieronder, het duurt ongeveer 4 minuten.

1 opmerking:

  1. Weer een mooie aanvulling. Wanneer verschijnt de Napoleon dictionaire van Roel Vos?

    BeantwoordenVerwijderen