dinsdag 18 april 2023

DE ECHOPUT aan de AMERSFOORTSEWEG in APELDOORN


De Echoput ligt enkele km 
links van Paleis Het Loo

Deze keer iets over de Echoput te Apeldoorn.

Tot ongeveer 1965 was deze waterput met een mooie echo een toeristische trekker van belang. Volle bussen stopten er, schoolreisjes werden er naar toe gemaakt.
Er was een gids aanwezig voor de uitleg en voor wat men in de put voor tekst of woorden mocht roepen.
Dat alles is nu voorbij, de put ligt er stilletjes bij.

De put zelf staat in een stenen huisje, dat gesloten en alleen bij speciale gelegenheden toegankelijk is. 
Het huisje is zelf ziet er goed uit, er staan wat aanwijsborden bij.
Aan de voorkant staat een groot borstbeeld van Lodewijk Napoleon, op wiens last de put gegraven is. Ook dat beeld ziet er verzorgd uit.

Als je je omdraait, zie je het (opnieuw opgebouwde) restaurant / hotel
De Echoput. Chique en vooral duur!
 
Bekijk verder de foto's hieronder, die ik begin april 2023 maakte.

              

                 

                  

                        

                       

Interessant is ook het tweede borstbeeld van Lodewijk Napoleon in Apeldoorn.
Het staat in een flat, die de Lodewijk veste heet. En die flat ligt weer aan de Koning Lodewijklaan. 
In de entree staat een mooi beeld van deze koning.
Wie het heeft geplaatst, weet ik niet.

                                  

Langs deze flat loopt het vroegere spoorlijntracé van het zgn. Koningslijntje, een aftakking van de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, dat vroeger langs de stad naar Paleis Het Loo liep. Speciaal voor de Koninklijke familie met voor Het Loo een eigen station. Er is na koningin Wilhelmina niet veel meer gebruik van gemaakt. De lijn is na 1972 opgebroken, dat heb ik met eigen ogen gezien. Alles verkocht aan een sjeik in Arabië, zei men destijds. Na enige jaren lagen de rails onder het zand en ze zijn nooit mee boven gekomen.

Hier een artikeltje en een foto van het Koningslijntje:

  •                                     

    Spoorwachtershuisje

Al vanaf de aanleg van de oosterspoorlijn tussen Amersfoort en Zutphen in 1870 ijverde koning Willem III voor een station niet te ver van Het Loo zodat er een directe treinverbinding tussen zijn paleis en Den Haag zou zijn. Het station van Apeldoorn kwam echter ten zuiden van het toenmalige dorp te liggen en kwam daarmee aan de koninklijke wensen onvoldoende tegemoet.
Daarom werd er in 1876 een aftakking gemaakt; een 'Koningslijn' die vanaf de oosterspoorlijn liep naar station Het Loo, dat inmiddels is verdwenen.

Mede op initiatief van projectontwikkelaar H.C. van der Houven van Oordt, werd de Koningslijn in 1887 doorgetrokken naar Hattem, waarna hij de bijnaam Baronnenlijn kreeg.

In de jaren van koning Willem III en Koningin Wilhelmina werd de Koningslijn regelmatig royaal benut. Buitenlandse gasten werden per trein praktisch voor de deur van het paleis afgezet en nadat koning Willem III in 1890 op Paleis het Loo zijn laatste adem uitblies, werd zijn opgebaarde lichaam met de koninklijke trein naar Den Haag vervoerd.

De Koningslijn raakte in onbruik na de abdicatie van Koningin Wilhelmina in 1948. Ook het personenvervoer tussen Apeldoorn en Hattem/ Zwolle werd in die jaren gestaakt. Uiteindelijk, nadat in 1972 ook het goederenvervoer ophield, stond niets een sloop van de spoorlijn nog in de weg. In het Apeldoornse straataanzicht is het baanvlak van de Koningslijn echter nog goed terug te zien, onder andere op de Koning Lodewijklaan, met zijn brede middenberm. Ook zijn hier twee spoorwachtershuisjes, ter hoogte van de Asselsestraat en ter hoogte van de Soerenseweg, bewaard gebleven.

Station Het Loo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten