zondag 1 september 2024

OCTAVE AUBRY

   

  Veel Franse schrijvers hebben zich bezig gehouden met het produceren van boeken over de Napoleontische tijd. Een springt er qua omvang uit: Octave Aubry. Zoek zijn naam maar eens op en zeg dan 'afbeeldingen'. Talloze titels, ze staan ook in zijn levensbeschrijving:

OCTAVE AUBRY

   In 2009 maakte ik een reis naar Sint-Helena. Ter voorbereiding las ik vele boeken. Het boek van Aubry trof mij, omdat het veel details geeft. Het waren twee delen in het Duits, waarvan ik ongeveer 80% in het Nederlands vertaalde (2003 en zonder Google!) en die vertaling meenam naar SH. Op de boot en ter plekke voor het huis, in de tuin van Longwood, las ik alles nog eens. Ik hoefde mijn hoofd maar op te tillen en zag de werkelijkheid letterlijk voor me!

Enkele weken geleden ontstond bij mij de behoefte om ook de laatste 20% te vertalen en zo dit werk af te ronden. Nu is er wel Google, dus dat gaat wel sneller, maar het blijft een heel werk om er een beetje fatsoenlijk Nederlands van te maken.

Foto's van de gebruikte boeken: deel 1 en deel 2 (totaal 821 blz.)

     

          

Het boek is geschreven in 1935 in het Frans, nadat de schrijver zelf Sint-Helena heeft bezocht.
Hij trof Longwood aan in een staat van verval, heeft zich daar aan geërgerd en heeft zich ingezet om er een museum van te maken. Dat is het nu (2024) nog steeds!


Dit boek is in diverse talen vertaald, hier zijn foto's van de Engelse versie:

    

De afbeeldingen in deze boeken zijn eenvoudig en in zwart wit, ik geef ze hier niet weer.

Dan: bij Bol.com kun je nu (aug. 2024) dit boek als E-book kopen. 
deel 1: 3,49 euro, deel 2: 9,95 euro.
Bol biedt trouwens vrij veel e-books van deze schrijver aan!


Tenslotte het vertaalde boek.
Deel 1 heb ik in twee bestanden gesplitst. Het 'Eerste deel van Deel 1' heb ik dus net vertaald!  Deel 2 is één bestand geworden!

eerste deel van Deel 1